
زمینه :
نشریه بخارا با همکاری کتابخانه ملی سهشنبه ۳ دی ۹۸ شبی برای غلامحسین زرگرینژاد برگزار کرد. در این نشست ناصر تکمیلهمایون، هادی خانیکی، داود فیرحی، رسول خیراندیش، محمدعلی اکبری و علی دهباشی حضور داشتند و درباره این استاد تاریخ سخن گفتند.
دکتر هادی خانیکی، استاد ارتباطات گفت: عشق معلمی در وجود زرگرینژاد پایدار شده بود. وی کار خود را با معلمی آغاز کرد. در جامعه ما معمولاً ذهنیتها و گاه حتی فانتزی شدن ذهنیتها اجازه نمیدهد ذخایر فرهنگی دیده شوند.
وی افزود: بخشی از تاریخ زندگی زرگرینژاد من هستم، چون یکسال از او کوچکترم و سالهای دانشجویی ما با هم گذشت، دیر همدیگر را یافتیم اما از سال ۱۳۶۰ تاکنون در بیوگرافی همدیگر بودهایم. خداوند در زندگی زرگرینژاد آنچه لازمه فهمیدن است به او داده از خانواده و صفا و صمیمیت گرفته تا دیگر موارد.
مدیرگروه ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با اشاره به اینکه زرگرینژاد در سختترین شرایط کتابهای درسی تاریخی را نوشته است، گفت: وی کتابهای درسی تاریخ را مبتنی بر تحقیق و انصاف نوشته است. اگر دکتر زرگرینژاد نبود بزرگداشت صدسالگی مشروطه در زمان دولت اصلاحات را چه کسی برگزار میکرد و بازخوانی افعال مشروطه و محوریت آن را چه کسی به دست میگرفت؟
دکتر خانیکی ادامه داد: اعتقادات خالصانه در تألیف و تحقیقات تاریخ اسلام از ویژگیهای زرگرینژاد است و هر حرفی در تاریخ از زبان زرگرینژاد حجت بوده است. تحقیق درباره زندگی اولین سپهبد امیراحمدی و تاریخ پیش از مشروطه و تاریخ معاصر به قلم وی پژوهشی درست است و تاریخ معاصر وقتی متکی بر اسناد این تاریخنگار است آسودهخاطر است مانند محققی که میان اسناد متفاوت سرگردان نیست.
این استاد ارتباطات و رسانه افزود: زرگرینژاد به عنوان معلم و محقق در تاریخ زندگی کرده اما محبوس نشده و به امروز آمده است، او از جمله کسانی است که بین دانشگاه، اجتماع، سیاست و فرهنگ دیوار نکشید. مطالعه درباره زرگرینژاد ضرورت دارد و باید انجام شود، چرا که وی جزو نادر کسانی است که هم توانست در دانشگاه و هم بیرون دانشگاه به مساله تاریخ بپردازد.
دکتر خانیکی در پایان سخنانش گفت: تاریخ پیچیدهترین دانش بشری است و از ریاضی، فیزیک و شمی نیز پیچیدهتر است و کسانی چون زرگرینژاد که تاریخ را بازآفرینی و خلق دوباره کردهاند قابل ستایش هستند.
منبع: ایبنا